language

Γλώσσα σεμιναρίου:

Ελληνικά
laptop_chromebook

Τρόπος διεξαγωγής:

Δια ζώσης
schedule

Διάρκεια Κατάρτισης:

7h
euro_symbol

Κόστος Κατάρτισης:

euro_symbol50
Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα - Σύνηθες
Έναρξη: 25-01-2025
€ 190 € 50

Περιγραφή Σεμιναρίου

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το φως είναι θεμέλιο του αρχιτεκτονικού φωτισμού. Η οπτική αντίληψη μπορεί να οριστεί ως η ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να ερμηνεύει τις πληροφορίες που προκύπτουν από το φως του ορατού φάσματος, το οποίο φτάνει στα μάτια μας. Αυτές οι πληροφορίες μετατρέπονται σε νευρικά σήματα και αποστέλλονται στον εγκέφαλο, όπου υφίστανται ερμηνεία. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι αυτό που γνωρίζουμε ως όραση ή οπτική αντίληψη. Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός βασίζεται στην κατανόηση αυτής της διαδικασίας, ώστε να ενισχύσει τη λειτουργικότητα, την άνεση και την αισθητική ενός χώρου μέσω της στρατηγικής χρήσης του φωτός. 

Η επιτυχία ενός έργου φωτισμού εξαρτάται από την καλή εφαρμογή τόσο των τεχνικών όσο και των συναισθηματικών πτυχών του σχεδιασμού. Η αξιοποίηση του χώρου είναι απαραίτητη για να εξυπηρετηθούν οι λειτουργικές ανάγκες του κάθε χώρου, ενώ παράλληλα να ενισχύεται η αισθητική του. Ο φωτισμός επηρεάζει σημαντικά τη διάθεση, την άνεση και την παραγωγικότητα, ενώ ο σωστός σχεδιασμός φωτισμού μπορεί να προάγει την ευημερία, την απόδοση και την ψυχολογική ευεξία, των χρηστών του χώρου, προσφέροντας βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.Ο φωτισμός αναδεικνύει επίσης την αισθητική και τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του χώρου, δημιουργώντας την επιθυμητή ατμόσφαιρα.

Τέλος, η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο του φωτισμού, όπως η ρύθμιση της έντασης, της θερμοκρασίας χρώματος και της κατεύθυνσης του, προσαρμόζοντας τον φωτισμό στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε χώρου και των χρηστών του.

Θεματικές Ενότητες

1. Οπτική Αντίληψη

2. Φως – Ιδιότητες και Χαρακτηριστικά

3. Φυσικός και Τεχνητός Φωτισμός

4. Κιρκαδιανός Ρυθμός

5. Φωτιστικά Σώματα & Φωτομετρικά Χαρακτηριστικά

6. Ποσοτικός και Ποιοτικός Σχεδιασμός Φωτισμού


Τοποθεσία Διεξαγωγής: Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου - ΣΑΚ

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 37 1015, Λευκωσία

Εκπαιδευτής

Κυριακή Παφίτου

Αρχιτέκτονας

Η Κυριακή Παφίτου είναι αρχιτέκτονας και σύμβουλος μελετήτρια φωτισμού, ιδρύτρια και επικεφαλής του ARCH + LIGHT DESIGN LAB, ενός εργαστηρίου που συνδυάζει την αρχιτεκτονική και τον καινοτόμο σχεδιασμό φωτισμού. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Executive Master of Advanced Studies) στον Σχεδιασμό Φωτισμού από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης «La Sapienza» και Δίπλωμα Αρχιτεκτονικής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Με έδρα την Κύπρο, δραστηριοποιείται ενεργά ως μελετήτρια φωτισμού σε έργα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα. Το πορτφόλιο της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, με έργα κατοικιών και ξενοδοχείων, γραφείων, εμπορικών χώρων και μικτών χρήσεων, αλλά και το φωτισμό εκθεσιακών χώρων, μουσείων, ιστορικών κέντρων, και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παράλληλα με την επαγγελματική της δραστηριότητα, είναι Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα PARES του Πανεπιστημίου «La Sapienza» στη Ρώμη, όπου συμβάλλει στη διδασκαλία και έρευνα για τον σχεδιασμό φωτισμού. Με  τη διεπιστημονική προσέγγισή της, συνδυάζει την αισθητική, τη λειτουργικότητα και βιώσιμες λύσεις φωτισμού σε κάθε έργο που αναλαμβάνει. Με ισχυρή αφοσίωση στην αρχιτεκτονική και το φωτισμό, η Kυριακή συνεχίζει να αναζητά καινοτόμες προσεγγίσεις και να προάγει τη σημασία του σωστού φωτισμού στη διαμόρφωση του χώρου και της ανθρώπινης εμπειρίας.

Οδηγίες για Εγγραφή στην Πλατφόρμα "ΕΡΜΗ"

pdf
3o Βήμα: Εγγραφή Φυσικού Προσώπου (Εργοδοτούμενοι)

Date added: 11-09-2024

pdf
1o Βήμα: Εγγραφή Νομικού Προσώπου (Εργοδότης)

Date added: 11-09-2024

pdf
2o Βήμα: Δημιουργία Κωδικού Εξουσιοδότησης (Εργοδότης)

Date added: 11-09-2024

Update cookies preferences