language

Γλώσσα σεμιναρίου:

Ελληνικά
laptop_chromebook

Τρόπος διεξαγωγής:

Δια ζώσης
schedule

Διάρκεια Κατάρτισης:

18h
euro_symbol

Κόστος Κατάρτισης:

euro_symbol0
Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Ζωτικής Σημασίας
Έναρξη: 12-04-2025
€ 1800 € 0


Περίληψη Σεμιναρίου


Η βιομηχανία κατασκευών απορροφά δισεκατομμύρια τόνους υλικών ετησίως, τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της παγκόσμιας ενέργειας και σχεδόν τα μισά απο τα αποθέματα υλικών που παράγει ο άνθρωπος. Επιπλέον, η ανέγερση και η κατεδάφιση των κατασκευών δημιουργεί εκατομμύρια τόνους αποβλήτων. Είναι συνεπώς απαραίτητη η επανεξέταση και η βελτίωση του κύκλου ζωής των κτιρίων καθώς και όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον. Ο χάλυβας ως δομικό υλικό, διαθέτει εγγενή χαρακτηριστηκά απο τα οποία προκύπτουν πολλαπλά οφέλει και εξαιτίας αυτών οι σύγχρονες μεταλλικές κατασκευές όπως αυτές ορίζονται απο τον Ευρωκώδικα 2 αποτελούν σήμερα την αιχμή του δόρατος για τη μετάβαση της βιομηχανίας κατασκευών σε αειφόρες βιώσιμες πρακτικές. Οι σύγχρονες μεταλλικές κατασκευές με βάση των ευρωκώδικα 2 όχι μόνο παρέχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδούς αλλά αναπτύσσουν και εφαρμόζουν πρακτικές βιωσιμότητας και αειφορίας. Η αειφορία αποτελεί πλέον έναν απο τους σημαντικότερους παράγοντες εξέλιξης του κλάδου των μεταλλικών κατασκευών.


Σκοπός του Σεμιναρίου


Σκοπός του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση των ιδιοτήτων του χάλυβα που τον καθιστούν φιλικό προς το περιβάλλον δομικό υλικό και η παρουσίαση τρόπων για την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας.


Τέτοιες ιδιότητες είναι:

  1. Η μεγάλη δυσκαμψία, αντοχή και ολκιμότητα που σε συνδυασμό με την βιομηχανοποιημένη διαδικασία παραγωγής επιτρέπουν την ελαχιστοποίηση του υλικού.
  2. Η μεγάλη διάρκεια ζωής.
  3. Η δυνατότητα εύκολης αποκατάστασης των φθορών και βλαβών ή και ενίσχυσης σε περίπτωση που χρειάζεται, π.χ. λόγω αλλαγής χρήσης.
  4. Η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης χαλύβδινων δομικών στοιχείων σε νέες εφαρμογές.
  5. Η δυνατότητα πλήρους ανακύκλωσης.


Μετά από μια εισαγωγή σε γενικά θέματα δομικών εφαρμογών του χάλυβα και των νέων Ευρωπαϊκών κανονιστικών διατάξεων σχεδιασμού, έμφαση δίνεται σε υφιστάμενες μεταλλικές κατασκευές, που αποκτούν συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον λόγω της γήρανσης του δομημένου περιβάλλοντος. Καλύπτονται θέματα αποτίμησης, ενίσχυσης και επαναχρησιμοποίησης. Παρουσιάζονται οι σύγχρονες αντιλήψεις σε αυτό το πεδίο, νέα κείμενα οδηγιών που καλύπτουν αυτά τα θέματα, και παραδείγματα εφαρμογής. Παρουσιάζονται επίσης σύγχρονες οικοδομικές λύσεις που βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων με μεταλλικό φέροντα οργανισμό.

Περιεχόμενο


  • Ο χάλυβας ως δομικό υλικό: παραγωγή, κατεργασία, ανέγερση, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, πεδία εφαρμογής
  • Ο κύκλος ζωής του χάλυβα: βιωσιμότητα και ο στόχος των 4R (Reduce, Restore, Reuse, Recycle)
  • Μόρφωση φορέων από χάλυβα: ο ρόλος των συνδέσεων, η σημασία της αλληλουχίας βιομηχανοποίηση - μεταφορά - ανέγερση, παραδείγματα εφαρμογής
  • 2η γενιά Ευρωκωδίκων: επιπτώσεις σε θέματα σχεδιασμού μεταλλικών κατασκευών
  • Αποτίμηση υφιστάμενων μεταλλικών κατασκευών: μετρήσεις πεδίου, εργαστηριακές δοκιμές, υπολογιστικές αναλύσεις, παραδείγματα εφαρμογής
  • Ενίσχυση υφιστάμενων μεταλλικών κατασκευών: συνέχεια της μελέτης αποτίμησης με σκοπό τη συνέχιση της λειτουργίας, παραδείγματα εφαρμογής
  • Επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων μεταλλικών κατασκευών: κριτήρια αποδοχής, παραδείγματα εφαρμογής
  • Προκατασκευασμένα συστήματα τοιχοποιίας και σχεδιασμός οικονομικών λεπτομερειών σε κτίριο με μεταλλικό φέροντα οργανισμό



Σε ποιους απευθύνεται


Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί, Διευθυντές, Υπεύθυνοι Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων


Διάρκεια Εκπαίδευσης: 14 ώρες + 4 ώρες ενδοεπιχειρησιακό μέρος

Χρονική τοποθέτηση: 12 - 13 Απριλίου

Τοποθεσία Διεξαγωγής:
Grecian Bay Hotel,Αγία Νάπα (Δωρεάν Διαμονή)

Το σεμινάριο είναι 100% επιχορηγημένο από την ΑνΑΔ για τους δικαιούχους επιχορήγησης

Εκπαιδευτές

Αντρέας Θεοδότου

Πολιτικός Μηχανικός

O Ανδρέας Θεοδότου είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός (Bsc, MSc), απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέχει τον επαγγελματικό τίτλο Eur.Ing. που απονέμεται από τον οργανισμό Engineers Europe (Ευρωπαϊκή Ένωση Μηχανικών). Εργάστηκε αρχικά ως τεχνικός διευθυντής σε εταιρεία μεταλλικών κατασκευών. Το 2008 ίδρυσε το τεχνικό γραφείο ANDREAS THEODOTOU L.L.C. το οποίο παρέχει υπηρεσίες στατικών/αντισεισμικών μελετών, μελετών αποτίμησης και ενισχύσεως υφιστάμενων κατασκευών, επίβλεψης και διαχείρισης έργων με πολυετή εμπειρία σε έργα στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Στα έργα του περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός μεταλλικών κατασκευών. Συμμετείχε στην επιτροπή ετοιμασίας των Εθνικών Προσαρτημάτων των Ευρωκωδίκων και συγκεκριμένα για τον Ευρωκώδικα 3:Μεταλλικές Κατασκευές και Ευρωκώδικα 4:Σύμμικτες Κατασκευές, ενώ τώρα συμμετέχει στην επιτροπή του CYS TC-18 για τους Ευρωκώδικες. Συμμετείχε επίσης στην Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση του Εντύπου Ταχείας Αποτίμησης και Οπτικού Ελέγχου Φέροντος Οργανισμού Υφιστάμενων Κτηρίων (Ε.Τ.Α.Υ.Κ.).

Από τον Οκτώβριο του 2023 έχει εκλεγεί στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΕΤΕΚ, ενώ την τριετία 2020-2023 διετέλεσε Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ και είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΕΤΕΚ από το 2014. Είχε διατελέσει για 2 θητείες Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ). Παράλληλα διετέλεσε και επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΠΜΑΚ). Διετέλεσε Εθνικός Εκπρόσωπος της Κύπρου στο ECCE (European Council of Civil Engineers - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών) και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγγραφής μελών του Engineers Europe και εκπρόσωπος της Κύπρου στην EAEE (Ευρωπαϊκή Οργάνωση Αντισεισμικής Μηχανικής). Τέλος εκπροσωπεί το ΕΤΕΚ και κατ’ επέκταση την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Τεχνικών Επιμελητηρίων – ECEC, στο οποίο έχει εκλεγεί πρόσφατα ως μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής. Εδώ και 2 χρόνια είναι μέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης CYS.

Δρ. Χάρης Γαντές

Πολιτικός Μηχανικός
Ο Δρ. Χάρης Γαντές είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταλλικών Κατασκευών στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού από το ΕΜΠ και πτυχία Master’s και Ph.D. από το MIT. Διδάσκει τα μαθήματα “Σιδηρές κατασκευές Ι”, “Σιδηρές κατασκευές ΙΙ”, “Μη γραμμική συμπεριφορά μεταλλικών κατασκευών”, “Σχεδιασμός καλωδιωτών κατασκευών και μεμβρανών” και “Θαλάσσιες μεταλλικές κατασκευές”. Η ερευνιτική του δραστηριότητα επικεντρώνεται σε θέματα συμπεριφοράς, ανάλυσης και σχεδιασμού μεταλλικών κατασκευών υπό ακραία φορτία που περιλαμβάνουν φορτρία λόγω σεισμού, ανέμου και εκρήξεων, με έμφαση σε προβλήματα μη γραμμικής συμπεριφοράς και στην εκτίμηση της οριακής αντοχής μελών, συνδέσεων και φορέων. Έχει συγγράψει ένα βιβλίο στα Αγγλικά δύο βιβλία στα Ελληνικά 115 Άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 190 άρθρα σε πρακικη επιστημονικών συνεδριών. το ερευνιτικό του έργο έχει περισσότερες από 3000 ετερο-αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία. Είναι μέλος της Τεχνικής Επιτροπής ΕΛΟΤ/ΤΕ 67 “ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΕΣ”, συντονιστής της Ελληνικής υπο-ομάδας ΕΛΟΤ ΤΕ67/ΟΕ3 για τον Ευρωκώδικα 3 και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή CEN/TC250/SC3 για τον Ευρωκώδικα 3 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τυποποίησης CEN. Διετέλεσε μέλος των ομάδων εργασίας SC3/T1 και SC3/T11 του CEN για τα Μέρη 1-1 (Γενικοί κανόνες και κανόνες για κτήρια) και 3(ιστοί, πύργοι και καπνοδόχοι) του Ευρωκώδικα 3 στα πλαίσια της ανάπτυξης της δεύτερης γενιάς των Ευρωκωδίκων. Διευθύνει τη Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού Journal of the International Association for Shell and Spatial Structures και είναι ανταποκριτής για την Ελλάδα του περιοδικού Structural Engineering International(SEI). Είναι μέλος του Executive Council της International Association for Shell and Spatial Structures(IASS) και Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Ερευνών Μεταλλικών Έργων(Ε.Ε.Μ.Ε). Παράλληλα συμμετέχει ως σύμβουλος σε στατικές μελέτες κτιριακών και άλλων τεχνικών έργων, κυρίως από χάλυβα αλλά και από άλλα δομικά υλικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα έργα στα οποία έχει συμμετάσχει περιλαμβάνουν κτίρια από χάλυβα και οπλισμένο σκυρόδερμα, αποτίμηση δομικής κατάστασης και ενίσχυσης παλαιών κατασκευών από χάλυβα, οπλισμένο σκυρόδερμα και φέρουσα τοιχοποιία, μεταλλικές κατασκλευές μεγάλου ανοίγματος σε αθλητικές βιομηχανικές και εμπορικές εγκαταστάσεις, μονάδες παραγωγής ενέργειας, βιολογικού καθαρισμού και άλλα ενεργειακά συγκροτήματα, πυλώνες και θεμελιώσεις ανεμογεννητριών, υπόγειους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, λιμενικές και θαλάσσιες μεταλλικές κατασκευές, καλωδιωτούς ιστούς, προσωρινές κατασκευές αντιστήριξης βαθιών εκσκαφών, έργα σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τεχνικά έργα οδοποιίας συμπεριλαμβανομένων έργων της Αττικής Οδού, υπόγεια έργα συμπεριλαμβανομένων συράγγων και σταθμών για το Αττικό Μετρό καθώς και γνωματεύσεις και πραγματογνωμοσύνες για θέματα επίλυσης τεχνικών διαφορών.

Οδηγίες για Εγγραφή στην Πλατφόρμα "ΕΡΜΗ"

pdf
3o Βήμα: Εγγραφή Φυσικού Προσώπου (Εργοδοτούμενοι)

Date added: 11-09-2024

pdf
1o Βήμα: Εγγραφή Νομικού Προσώπου (Εργοδότης)

Date added: 11-09-2024

pdf
2o Βήμα: Δημιουργία Κωδικού Εξουσιοδότησης (Εργοδότης)

Date added: 11-09-2024

Update cookies preferences