Γλώσσα σεμιναρίου:
Τρόπος διεξαγωγής:
Διάρκεια Κατάρτισης:
Κόστος Κατάρτισης:
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το φως είναι θεμέλιο του αρχιτεκτονικού φωτισμού. Η οπτική αντίληψη μπορεί να οριστεί ως η ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να ερμηνεύει τις πληροφορίες που προκύπτουν από το φως του ορατού φάσματος, το οποίο φτάνει στα μάτια μας. Αυτές οι πληροφορίες μετατρέπονται σε νευρικά σήματα και αποστέλλονται στον εγκέφαλο, όπου υφίστανται ερμηνεία. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι αυτό που γνωρίζουμε ως όραση ή οπτική αντίληψη. Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός βασίζεται στην κατανόηση αυτής της διαδικασίας, ώστε να ενισχύσει τη λειτουργικότητα, την άνεση και την αισθητική ενός χώρου μέσω της στρατηγικής χρήσης του φωτός.
Η επιτυχία ενός έργου φωτισμού εξαρτάται από την καλή εφαρμογή τόσο των τεχνικών όσο και των συναισθηματικών πτυχών του σχεδιασμού. Η αξιοποίηση του χώρου είναι απαραίτητη για να εξυπηρετηθούν οι λειτουργικές ανάγκες του κάθε χώρου, ενώ παράλληλα να ενισχύεται η αισθητική του. Ο φωτισμός επηρεάζει σημαντικά τη διάθεση, την άνεση και την παραγωγικότητα, ενώ ο σωστός σχεδιασμός φωτισμού μπορεί να προάγει την ευημερία, την απόδοση και την ψυχολογική ευεξία, των χρηστών του χώρου, προσφέροντας βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.Ο φωτισμός αναδεικνύει επίσης την αισθητική και τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του χώρου, δημιουργώντας την επιθυμητή ατμόσφαιρα.
Τέλος, η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο του φωτισμού, όπως η ρύθμιση της έντασης, της θερμοκρασίας χρώματος και της κατεύθυνσης του, προσαρμόζοντας τον φωτισμό στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε χώρου και των χρηστών του.
1. Οπτική Αντίληψη
2. Φως – Ιδιότητες και Χαρακτηριστικά
3. Φυσικός και Τεχνητός Φωτισμός
4. Κιρκαδιανός Ρυθμός
5. Φωτιστικά Σώματα & Φωτομετρικά Χαρακτηριστικά
6. Ποσοτικός και Ποιοτικός Σχεδιασμός Φωτισμού
Τοποθεσία Διεξαγωγής: Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου - ΣΑΚ
Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 37 1015, Λευκωσία