language

Γλώσσα σεμιναρίου:

Ελληνικά
laptop_chromebook

Τρόπος διεξαγωγής:

Δια ζώσης
schedule

Διάρκεια Κατάρτισης:

18h
euro_symbol

Κόστος Κατάρτισης:

euro_symbol0
Πολυεπιχειρησιακά Προγράμματα Ζωτικής Σημασίας
Έναρξη: 31-05-2025
€ 1800 € 0


Περίληψη Σεμιναρίου

Το σεμινάριο αυτό επικεντρώνεται στις πρακτικές και τεχνολογίες που απαιτούνται για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση κτιρίων Near Zero Energy Buildings (NZEB). Θα εξεταστούν τα βασικά σημεία των ευρωπαϊκών οδηγιών για τα κτίρια NZEB, οι αρχές σχεδιασμού τέτοιων κτιρίων και η σημασία της ενεργειακής διαχείρισης στα υφιστάμενα κτίρια ως μέσο μετάβασης σε ένα καθεστώς NZEB. Επίσης, θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες τεχνολογίες σε ψύξη, θέρμανση, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευση ενέργειας, καθώς και οι δυνατότητες βελτιστοποίησης μέσω αποκεντρωμένου σχεδιασμού και συνεργασίας μεταξύ των μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων. Η εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών σε αυτά τα θέματα κρίνεται απαραίτητη για την επιτυχή μετάβαση στα κτίρια NZEB.


Περιεχόμενο

  1. Παρουσίαση των βασικών κατευθύνσεων των ευρωπαϊκών οδηγιών με έμφαση στα κτίρια NZEB.
  2. Ανάλυση των αρχών σχεδιασμού κτιρίων NZEB.
  3. Διαχείριση ενέργειας στα υφιστάμενα κτίρια ως εργαλείο για τη μετάβαση σε καθεστώς NZEB.
  4. Εξοικείωση με τεχνολογίες υψηλής αποδοτικότητας σε ψύξη, θέρμανση, ΑΠΕ, και αποθήκευση ενέργειας.
  5. Βελτιστοποίηση σχεδιασμού μέσω αποκεντρωμένων συστημάτων για μείωση της ενεργειακής σπατάλης και των απαιτήσεων μηχανολογικών συστημάτων.
  6. Συνεργασία μεταξύ των μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων με στόχο τον βιώσιμο σχεδιασμό και την δυνατότητα ολιστικής διαχείρισης ενέργειας κατά τον κύκλο ζωής των κτιρίων.
  7. Εξοικείωση των μηχανικών με τη χρήση αυτοματισμών και νέων τεχνολογιών στην λειτουργία των κτιρίων.
  8. Ανάδειξη των δυνατοτήτων των κτιρίων να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον μέσω των Δεικτών Εμφυούς Ετοιμότητας (Smart Readiness Indicators).
  9. Χρήση εργαλείων βελτιστοποίησης σεναρίων για την επιλογή τεχνολογιών μέσω benchmarking και πολυκριτηριακής αξιολόγησης.
  10. Προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις σχεδιασμού σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 52000.
  11. Η ανάδειξη της σπουδαιότητας της συνεργασίας μεταξύ των μηχανικών διαφορετικών ειδικοτήτων ώστε τα κτίρια ΝΖΕΒ να αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς που σκέφτονται αυτόνομα και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους προσαρμόζοντας τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους.
  12. Η ανάδειξη του μοντέρνου σχεδιασμού μέσα από την ανάλυση δεδομένων από πραγματικές μετρήσεις πεδίου σε υφιστάμενα κτίρια και η μεταφορά της εμπειρίας αυτής στο σχεδιασμό νέων κτιρίων


Διάρκεια Εκπαίδευσης:
14 ώρες + 4 ώρες ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση
Χρονική Τοποθέτηση: 31 Μαϊου και 1 Ιουνίου
Τοποθεσία Διεξαγωγής: Grecian Bay Hotel, Αγία Νάπα (Δωρεάν Διαμονή)

Το σεμινάριο είναι 100% επιχορηγημένο από την ΑνΑΔ για τους δικαιούχους επιχορήγησης.

Εκπαιδευτές

Αλέξιος Αδαμόπουλος

Ηλεκτρολόγος & Πολιτικός Μηχανικός, Ενεργειακός Σύμβουλος, EUREM

Ένας από τους κύριους συντάκτες του Οδηγού Ενεργειακών Ελέγχων τελικής χρήσης του ΥΠΕΝ, Ενεργειακός Σύμβουλος σε μεγάλους οργανισμούς όπως ΡΑΕ, ΕΛΠΕ, ΕΚΟ, ΧΑΛΥΨ,MONOTEZ ABEE, CABLEL AE, BSH AE, NESTLE AE, ALPLA AE, Protergia, Lamda Development,ΔΕΗ ΑΕ, κλπ, ενώ εξειδικεύεται στους τομείς των συστημάτων BEMS, ISO50001, Demand Response, Smart Metering, Hybrids & Automation Systems, PV Operational Commissioning, στην χρήση φορητών οργάνων μέτρησης και στην ανάλυση δεδομένων. 


Είναι εισηγητής ενεργειακών θεμάτων σε εκπαιδευτικούς φορείς όπως: ΕΚΔΔΑ, Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, ΔΕΣΦΑ, ΑΣΠΑΙΤΕ, TUV AUSTRIA, TUV NORD HELLAS και OEB Κύπρου, ενώ είχε ενεργό συμμετοχή στο συγγραφικό έργο του Σταμάτη Περδίου και έχει συμμετάσχει σε 4 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, και 5 διεθνή συνέδρια. Διαθέτει την ευρωπαϊκή πιστοποίηση European Energy Manager από την ΑΗΚ, και είναι από το 2015 εκπαιδευτής EUREM.


Γεώργιος Αναστασόπουλος

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός PhD, MSc in Legislation on Energy Markets

Σύμβουλος επιχειρήσεων στους τομείς της Διαχείρισης Ενέργειας και των Ενεργειακών Αγορών.

Έχει εμπειρία σε μελέτες και έργα Εξοικονόμησης Ενέργειας, ενώ έχει συμμετάσχει σε ανάπτυξη Συστημάτων Διαχείρισης Ενέργειας και σε ενεργειακούς ελέγχους κατά την τελική χρήση σύμφωνα με το ν. 4342/2015 σε Βιομηχανίες, Κτίρια Γραφείων, Ξενοδοχεία και Νοσοκομεία.


Παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα Διαχείρισης Ενεργειακών Χαρτοφυλακίων σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ έχει μεγάλη εμπειρία στην Ανάλυση Δεδομένων και την Ανάδειξη Ενεργειακών Δεικτών. Έχει συμμετάσχει σε 30 δημοσιεύσεις σε θέματα Ενέργειας και Δομικής Ακεραιότητας συστημάτων σε διεθνή περιοδικά, και  διεθνή συνέδρια. Έχει εμπειρία ανάπτυξης, διαχείρισης και επιτυχούς ολοκλήρωσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων συμμετέχοντας ενεργά στο εργαστήριο Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ την τριετία 2015-2017.


Έχει διατελέσει πρώτος στην τάξη υπεύθυνος γραφείου & σύμβουλος του Προέδρου της Ρυθμιστής Αρχής Ενέργειας 2020-2021.

Είναι επίκουρος καθηγητής στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο στην Σχολή Μηχανικών.

Οδηγίες για Εγγραφή στην Πλατφόρμα "ΕΡΜΗ"

pdf
3o Βήμα: Εγγραφή Φυσικού Προσώπου (Εργοδοτούμενοι)

Date added: 11-09-2024

pdf
1o Βήμα: Εγγραφή Νομικού Προσώπου (Εργοδότης)

Date added: 11-09-2024

pdf
2o Βήμα: Δημιουργία Κωδικού Εξουσιοδότησης (Εργοδότης)

Date added: 11-09-2024

Update cookies preferences